Skadi Rotterdam tekst

 

 

 

 

GEEN vaarverbod

Gebouw

11065923 778255165622836 63965913550083286 n
122

Op 15 april 1967 ging de eerste paal van het huidige Skadi-gebouw aan de Noorderkanaalweg 20-22 de grond in. Skadi was tot dan toe gevestigd aan de Schansweg, maar moest door een gedwongen verhuizing uitwijken naar een nieuwe locatie. In eerste instantie was het de bedoeling het nieuwe gebouw zelf te financieren, maar de universiteit, of beter gezegd de Stichting Studenten Voorzieningen Rotterdam, schoot te hulp. Zij waren bereid de kosten van de bouw van een botenloods voor hun rekening te nemen, op voorwaarde dat het pand ook onderdak zou bieden aan A.R.S.R. & Z. Hades en R.V.S.V. Phecda.  

Zo kwam het dat aan de architect, dhr. Lelieveld, de opdracht werd gegeven om een roeigebouw te ontwerpen waarin plaats was voor twee verenigingen, met twee botenloodsen en twee strikt gescheiden ‘clubruimten’. Om Skadi en Hades, ondanks het feit dat ze een gebouw deelden, zo min mogelijk met elkaar in aanraking te laten komen werden er twee aparte trappen gemaakt, zo konden Skadi en Hades ieder via hun eigen trap naar hun eigen bar. De twee helften werden binnen door muren en buiten door een smalle balk die het balkon in tweeën deelde van elkaar gescheiden. Beide ruimten hadden een oppervlakte van 58 m2, een bar en een open haard. Om zo snel mogelijk van de kleedkamers naar de botenloods te kunnen komen, ontwierp de architect een paal door de vloer van de heren kleedkamers naar de loods. Helaas is dit plan wegens bezwaren van de brandweer nooit doorgegaan. Op zaterdag 20 januari 1968 werd het gebouw in gebruik genomen.  

Toen Skadi en Hades in 1976, met het motto ‘eendracht maakt macht’, fuseerden, veranderde er aanzienlijk wat aan het gebouw aan het Noorderkanaal. Door het samenvoegen van de kleedruimten en douches en het feit dat er nog maar één bar nodig was ontstond er extra ruimte. De Skadi-bar werd omgebouwd tot trainingszaal en de tussenbalk verdween. De twee trappen bleven echter bestaan, nu als aparte opgang voor wedstrijd- en competitieroeiers. In 1997/1998 is het gebouw grondig gerenoveerd en verbouwd, waarmee de ooit zo kenmerkende symmetrische indeling totaal verdween. Bij de verbouwing stond een optimale benutting van de ruimte centraal. Dit heeft geresulteerd in een krachthonk beneden in de competitieloods, een andere indeling van de kleedruimtes en meer ruimte voor het bestuur en de verschillende commissies.  

Tot op de dag van vandaag is de Skadi-loods een van de meest karakteristieke roeigebouwen van Nederland en uniek in zijn ruime, gescheiden loodsen voor wedstrijd- en competitieroeiers. Het gebouw heeft een rijke historie, maar kent ook recentelijke toevoegingen. Zo is er in 2010 op de achterkant van het gebouw, om ‘wildgroei’ aan graffiti tegen te gaan, door de groep Lastplak graffiti-kunst aangebracht.

2017 Activiteit
22 april
zaterdag
Hollandia/NK Klein
23 april
zondag
Hollandia/NK Klein
25 april
dinsdag
HIP Kick Off
6 mei
zaterdag
Damen Raceroei Regatta
7 mei
zondag
Damen Raceroei Regatta
9 mei
dinsdag
Coach bedankborrel
12 mei
vrijdag
PEiK

Contact

A.R.S.R. "Skadi" 

Noorderkanaalweg 20-22

3037 AV Rotterdam

 

T: +0104656333

E: info.[antispam].@skadi.nl 

Adresgegevens

 

 

Skadi Rotterdam tekst wit