Feest- en Competitieroeien

 

 

Als competitieroeier zijn er veel verschillende soorten wedstrijden die u kunt starten, van bokalen tot toertochten. De wedstrijden vinden plaats door heel het land en zijn van verschillende niveaus.

Eerstejaarsroeien
Eerstejaarsroeiers kunnen na de Afroeiperiode terechtkomen in een selectietraject voor de eerstejaars wedstrijdboten, de clubboten of de topboten. De clubachten starten de Kruithuisbokaal en de clubvieren de Vlietbokaal. Meer info over deze bokalen vindt u onder ouderejaarsroeien. De topboten starten Bokaal X. De eerstejaars die niet onder een van deze boten vallen, starten de NOOC bokaal of de Sprintbokaal.

Bokaal X
De topboten, één dameschboot en één heerenboot, doen mee aan Bokaal X. Deze bokaal omvat dezelfde wedstrijden als de NOOC bokaal. Bokaal X heeft soms wel andere afstanden, startprocedures of promotiecodes dan de NOOC bokaal. Elke vereniging schrijft een of twee boten in die deelnemen aan de bokaal. Dit zijn de beste eerstejaars competitieroeiers van de vereniging en dat maakt Bokaal X zo’n hoogstaande competitiebokaal.

NOOC bokaal
De NOOC bokaal is met ongeveer 300 boten de grootste competitiebokaal van Nederland. Er vallen zes wedstrijden in de NOOC bokaal, waaronder de Rottebokaal op de Willem-Alexander Baan. Alle wedstrijden dienen gestart te worden. Wedstrijden die onderdeel zijn van de NOOC-bokaal, ook wel NOOC wedstrijden genoemd, zijn zeer groot opgezet met vaak een groot feest erbij. De afstanden variëren van 450 m tot 4,5 km, wat altijd veel dynamiek brengt in het klassement. Alles bij elkaar genomen, de NOOC is een zeer leuke bokaal om aan mee te doen en het is een fantastische ervaring als eerstejaars competitieroeier.

Sprintbokaal
Omdat de NOOC bokaal niet genoeg plaatsen heeft om alle eerstejaars competitieroeiers van Skadi te laten starten, zijn er ook boten die meedoen aan de Sprintbokaal. De zes wedstrijden die onder deze bokaal vallen, overlappen deels met de NOOC wedstrijden, wat de bokaal extra leuk maakt. Er moeten minimaal vier van de zes wedstrijden gestart worden. De bokaal bevat vooral korte afstanden, 250 m tot 500 m, zoals de naam al doet vermoeden.

Aan het einde van het seizoen, rond april/mei, kunnen eerstejaars deelnemen aan de Talenten8. Deze boot start uiteindelijk de laatste wedstrijd van het wedstrijdseizoen, de NSRF, en is bedoeld als opstapje voor leden die willen gaan wedstrijdroeien.

Ouderejaarsroeien
Ouderejaarsroeiers kunnen zich voor verschillende bokalen inschrijven.Zowel oud-wedstrijdroeiers als competitieroeiers kunnen hieraan deelnemen. De verschillende bokalen waaruit u kunt kiezen staan hieronder aangegeven.

Kruithuisbokaal
De bokaal waar het allemaal om draait is de Kruithuisbokaal. Dit is de bokaal die de clubacht start. De clubacht wordt in oktober gevormd uit zowel ouderejaars als eerstejaars afvallers van de wedstrijdselectie. Om deze bokaal te winnen moet er uiteraard hard getraind worden en daarom traint de clubacht vier of vijf keer in de week. De Kruithuisbokaal bestaat uit zeven wedstrijden waarvan zes wedstrijden moeten worden gestart. Het leuke aan deze bokaal is dat ook de Head of de Amstel en de Heineken Roeivierkamp worden gestart, wat eigenlijk wedstrijden zijn voor wedstrijdroeiers.

Sprintbokaal
Ook ouderejaars kunnen meedoen aan de sprintbokaal. Zij doen mee in het ervaren C4+’enveld of het gladde vierenveld.

Vlietbokaal
De afvallers van de clubacht-selectie kunnen een clubvier vormen en de Vlietbokaal starten. Deze bokaal heeft deels dezelfde wedstrijden als de Kruithuisbokaal en de NOOC bokaal. Alle wedstrijden worden gestart in een gladde vier. Er zijn zes wedstrijden waarvan er vijf gestart dienen te worden. Het niveau van de Vlietbokaal is hoger dan van de Sprintbokaal, maar ook een stuk lager dan dat van de Kruithuisbokaal.

Buiten bovenstaande bokalen zijn er nog veel meer bokalen die gestart kunnen worden. Kijk hiervoor op www.nooc.nl