Eerste Jaar

Hoe ziet je eerste jaar eruit?

Skadi contouren

Wil jij je eventueel twijfelachtig inschrijven bij Skadi en ben je benieuwd wat er dan allemaal staat te gebeuren? Hieronder staan de belangrijkste aspecten van je eerste jaar uitgelegd!

KISS

Nadat je bent ingeloot bij Skadi en de rest van de Eurekaweek lekker door gefeest hebt, begint de KISS: Kennismaking en Integratie van Skadi Sjaars. KISS is een sportief en uitdagende week waarin je de eerste belangrijke dingen over onze vereniging leert en er natuurlijk veel wordt gesport! De KISS zal dit jaar plaatsvinden van 28 t/m 31 augustus 2023.

skadi-nl-internationals-2
website-6
skadi-nl-internationals

AFROEIPERIODE

Nadat de KISS is geweest, begint de afroeiperiode. Je wordt als beginnende roeier ingedeeld in een afroeibootje om vervolgens zes weken lang twee keer per week te roeien onder begeleiding van ervaren coaches. Naast dat je twee keer per week gaat roeien, kan je ook twee keer per week aan de outdoor training mee doen. Tijdens de afroeiperiode kan je van maandag tot en met donderdag op Skadi blijven eten. Op dinsdag is de traditionele borrelavond en op donderdag is de feestavond. Dan kun je onder het genot van een biertje je lichtingsgenoten en de vereniging beter leren kennen. De afroeiperiode eindigt met een afroeidag waar er door alle afroeiboten gestreden zal worden om de titel “Snelste Sjaars te Water”. Dit is hét moment om je krachten te meten met de andere afroeiboten. Je ouders zijn deze dag van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de vereniging. Na afloop zal de periode feestelijk worden afgesloten met het afroeifeest.

SELECTIES

Als de afroeiperiode is afgelopen en je jezelf volwaardig Skadiaan mag noemen, zijn er tal van mogelijkheden binnen de vereniging om nieuwe mensen te leren kennen, jezelf te ontwikkelen en bovenal hard te gaan roeien.

Aan het eind van de afroeiperiode zal er een testdag plaatsvinden waar op basis van een ergometertest, motivatie en je lichaamsbouw roeiers zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het selectietraject. De frequentie en intensiteit van de trainingen zal dan omhoog gaan waardoor zowel je roeitechniek als je conditie binnen korte tijd enorm verbeteren. Als je wordt geselecteerd voor een wedstrijdploeg, zal je samen met je ploeg een seizoen lang strijden voor de felbegeerde eerste plaats in het nationale eerstejaarsklassement. De vier eerstejaars wedstrijdploegen (zwaar, licht, damesch en damesch licht) zijn de paradepaardjes van de vereniging. Je zal als deel van een wedstrijdploeg in de beste boten en onder professionele begeleiding 7 keer per week gaan trainen en samen met je ploeggenoten ‘intraining’ gaan. Inzet en discipline zijn dan ook vereisten om, naast je studie, als wedstrijdroeier de eer van Rotterdam hoog te houden.

Als 7 trainingen per week voor jou te veel zijn of als je wordt uitgeselecteerd, zijn er nog veel verschillende opties. Zo kun je meedoen aan het selectietraject voor clubroeien (4 à 5 trainingen per week) waarmee je in een achtpersoonsboot mooie wedstrijden kan starten.

Ook kan je ervoor kiezen om selectie te lopen voor TopC4+ (ook 4 à 5 trainingen). Dit houdt in dat je in een van de drie beste competitieploegjes kan komen en met je ploegje veel leuke wedstrijdweekenden mee kan maken in een vierpersoonsboot. Bij de TopC4+ vind je de perfecte balans tussen hard roeien en feesten.

Als een heel selectietraject met zo veel trainingen per week jou niet ligt, niet gevreesd! Na de afroeiperiode zullen tegelijkertijd met het selectietraject voor bovengenoemde ploegen ook najaarsbootjes worden gevormd waarmee je in een meer vrijblijvende vorm 1 à 2 keer per week samen kan roeien. In deze najaarsperiode kan je bovendien in de sociëteit met je ploegje veel nieuwe mensen leren kennen en zul je op dinsdag en donderdag mooie feesten en borrels meemaken. Terwijl de wedstrijdploegen, clubploegen en TopC4’s gevormd worden, kun je vervolgens op ploegvormingsborrels je eigen competitieploeg vormen voor het komende seizoen. Onderling met andere competitieploegjes zul je dan strijden voor de snelste tijd op het Noorderkanaal.

ROEISEIZOEN

Na het vormen van de wedstrijdploegen beginnen jullie met 7 keer per week te trainen. Hierdoor ben je vaak op Skadi te vinden en ontstaat er snel een hechte band met je ploeg. Je traint niet voor niets zo hard, want na de selectie begint het seizoen. Het seizoen start met de NKIR (Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien) een wedstrijd op de ergometer. Daarna start het langebaan seizoen met wedstrijden als de Heineken Roeivierkamp en Head of the River Amstel. Na het langebaan seizoen begint het korte baanseizoen. Dit zijn wedstrijden van 2 kilometer zoals de Varsity, ZRB, ARB en NSRF. Als je wedstrijden wint krijg je punten en kan je uiteindelijk het nationale eerstejaarsklassement winnen. Naast wedstrijd weekenden worden er ook trainingsweekenden georganiseerd. Dit kan op een andere studentenroeivereniging zijn of zelfs over de grens.

Nadat de competitieploegen gevormd zijn, begint het competitieseizoen. Zowel TopC4- als competitieploegen doen hier aan mee. Tijdens dit seizoen starten zij verschillende wedstrijden verspreid over het hele land. Je strijdt tegen andere studentenroeiverenigingen om de eerste plek in de bakboord- of stuurboordbokaal. Afsluitend aan deze wedstrijden zullen feesten op touw worden gezet door de vereniging die de wedstrijd organiseert.

Als clubroeier start je een apart veld, de kruithuisbokaal. Hierin strijd je tegen andere clubroeiers van verschillende studentenroeiverenigingen. Ook deze wedstrijden worden afgesloten met een feest.

COMMISSIES & DISPUTEN

Zodra alle ploegen gevormd zijn en het seizoen begonnen is, is daar ook de mogelijkheid om te solliciteren naar een plek in een van de vele commissies die Skadi rijk is. Dit biedt een mooie mogelijkheid om leden uit andere jaarlagen en sectoren te leren kennen en om jezelf ook op andere vlakken dan sportief vlak te ontwikkelen. Of je er nou van houdt mooie roeifoto’s te maken, nieuwe Skadikleding te ontwerpen, maaltijden te bereiden, biertjes te tappen, externe contacten met bedrijven te onderhouden of nationale wedstrijden te organiseren, voor ieder is er wat wils.

In de voorjaarsperiode worden er bovendien nieuwe lichtingen gevormd van de disputen en verticalen die bestaan op Skadi. Ook dit is een ideale manier om leden van oudere jaarlagen te leren kennen en vrienden voor het leven te maken. Vanuit de disputen worden leuke activiteiten en uitjes georganiseerd. Zo zetten zij bijvoorbeeld tijdens de afroeiperiode een aantal spetterende feesten op touw.