133e Varsity

Geplaatst op 03-05-2016  -  Categorie: Wedstrijdsector

Het heilige water van het Amsterdam-Houten Rijnkanaal mocht afgelopen zondag helaas niet getoucheerd worden door schaars geklede Skadianen. Tijdens de beruchte 'voorwedstrijd des doods' rekende onze Oude Vier af met Proteus-Eretes, maar tegelijkertijd meldde Nereus zich dit jaar wel nadrukkelijk voor een zinderende strijd in de finale. De enigszins gemengde gevoelens bij de halen in de voorwedstrijd werden voor de finale nog weggehaald en kon de Oude Vier zich weer opmaken voor de finale. De finale kenmerkte zich door stuivertje wisselen door onze Oude Vier met de ploeg van Nereus, waarbij onze ploegen sterk wegliepen op de rest van het veld - de rest was na 1500 meter al ruim gezien! Terwijl de leden met spanning op de kant stonden te kijken op hun time-team schermpjes naar updates in de uitslag was er opwinding langs de kant toen bleek dat onze mannen een seconde hadden gepakt op Nereus op de 2000 meter. Het mentale spel was in volle gang en na afloop bleek dat de overwinning rond deze afstand in de race voor beide ploegen nog een vraagteken was. Helaas kon onze Oude Vier de push van de concurrent niet pareren, waardoor de overwinning helaas uit onze handen glipte. In deze tweestrijd hebben onze mannen zich als een zeer sterke tegenstander mogen laten gelden, waardoor de vereniging de heren Van Luijk, Tissen, Fox, Von Bönninghausen, stuurvrouw Eline Berger en de coaches Rom Colthoff en Wilton wil bedanken voor hun grote inzet in de afgelopen tijd!

Toch heeft onze vereniging deze 133e editie van de Varsity met een hele positieve toon af mogen sluiten, want Skadi meldt zich dit jaar over de gehele linie van het studentenwedstrijdroeien in finales en op het erevlot. De toon is gezet met een voor Skadi zeldzaam blik voor de Jonge Acht, omdat Eerstejaars Licht soeverein wegliep in de tweede kilometer op het veld en zo de opvolgers werden van de Eerstejaars Damesch 2009, die destijds in het Dames Achten veld het Varsityblik trokken. Na het starten liep concurrent Vidar gauw weg op de andere ploegen, maar de insider wist al wat de mannen van Eerstejaars Licht in petto hadden en wat voor tijden zij konden trappen op kortebaanwedstrijden. Na de 1000 meter versnelden de mannen en liepen weg op het veld om vervolgens te doen waar geen enkele voorbeschouwing (onterecht) geen rekening mee gehouden had: Skadi trok het zilveren blik in het Lichte Achten veld! De mannen melden zich nu in de top van het Lichte Heren Eerstejaarsklassement van de KNRB - trekken ze ook het blik op onze thuiswedstrijd tijdens de Westelijke Regatta?

Het tweede blik dat getrokken werd is te danken aan Annika in het LDSA1x veld. Door het kleine deelnemersveld wisten de insiders al dat Annika's papieren goed waren voor een overwinning in het veld en zo verpulverde ze ook de tegenstanders in het veld vanaf haal één. Een mooie schone overwinning die Skadi's feestje na het blikken van Eerstejaars Licht compleet maakte, want blikken op deze traditionele wedstrijd is altijd bijzonder. Annika, gefeliciteerd!

Eerstejaars Damesch startte in de voorwedstrijd met de dominante ploegen van Njord en Aegir. Aangezien deze ploegen naast elkaar startten trokken zij zich aan elkaar op en liepen weg op de andere ploegen in het veld, waardoor er twee fronten ontstonden waarin onze dames zich waardig lieten gelden. Onze dames wisten de aanvallen van Asopos en Skoll voor het grootste gedeelte tijdens de race goed te pareren en eindigden derde in de moeilijkste voorwedstrijd. Achteraf bleek dat deze tijd ook nog een van de snelste was van de ploegen die de finale niet haalden, waardoor de dames hun eerste klassementspunt pakken! De dames zijn erg goed bezig, waarbij de notitie geplaatst kan worden dat wanneer de geblesseerden weer terugkeren er nog mooie dingen in het verschiet liggen voor de komende tijd.

Middengroep Zwaar deed goede zaken in het nieuwelingen twee-zonderveld en het overgangs vier-metveld. De heren Boelens en Bruins rekenden in de voorwedstrijd af met een overmoedig Theta en plaatsten zichzelf met een eerste plek voor de finale. De vier-met van Middengroep Zwaar mocht zich in hun pittige veld meten met ploegen van Nereus en Laga en vaarden een goede partij in de finale tegen de ouderejaars roeiers van de concurrerende verenigingen. Alsof het vervolgens niet genoeg was startten de heren Boelens (tegenwoordig een echte corpsbal) en Bruins het supermooie Oude Twee veld (SA2+) in het stuk antiek dat de R.A. Kroes is (bouwjaar 1968), waar zij voortgeschreeuwd door mej. van der Veen de eer hadden Skadi hierin te verdedigen.

Verder nog een kort verslag van de andere ploegen! Eerstejaars Zwaar wist het snelste uit de start te komen en lag een hele tijd een taft achter op de concurrent van Nereus. In deze heel competitieve voorwedstrijd lagen alle vijf ploegen allemaal nog naast elkaar op de 1500 meter, waarbij het helaas ging rommelen in de laatste 500 meter. De conclusie mag luiden dat hier meer in had gezeten en dat we dit graag zullen ontdekken tijdens de Westelijke Regatta op de Willem-Alexander Baan. De Eerstejaars Lichte Damesch bevonden zich lange tijd in een tweestrijd met Euros, waarbij ze helaas net verloren van deze ploeg en Skoll. Middengroep Damesch, Middengroep Licht en de Eerstejaars Lichte vier-met startten in het beginnelingen vier-met veld, maar voor deze ploegen zat het er deze dag helaas niet in. Jara wist in het nieuwelingenveld nog in de tweede helft van de race haar concurrent van Orca in te halen en zo de derde plek te bemachtigen.

Als klap op de vuurpijl namen Dames 1 en Heren 2 deel aan de Overnaedsche Vieren velden. Waar de heren helaas niet de finale haalden lieten de Dames zich sterk gelden in het damesveld en pakten hier de vijfde plek in de finale. Niet slecht zonder training in deze boot!