42e Hel van het Noorden

Geplaatst op 29-11-2019  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Quirine Griep

De Hel van het Noorden is een van de meest gevreesde wedstrijden van het jaar. Om bij de start te geraken moeten de roeiers eerst ruim 10 kilometer oproeien. Na “door” is het 6 kilometer beunen door -meestal- gure weersomstandigheden. Voor coaches was het dit jaar niet meer op trappers hoeven staan, maar konden zij aan de noordzijde van het kanaal over betonnen platen de wedstrijd mooi overzien.

Waar ik zaterdagmiddag rustig op de bank een kopje thee aan het drinken was na de 1k testen van de Eerstejaars, trainden een groot aantal ploegen al in Groningen. En waar een zaterdagmiddag nooit rustig verloopt kreeg ik inderdaad een verontrustend telefoontje van dhr. Van Luijk, coach van MGZ: of ik al in Groningen was of nog naar Groningen moest afreizen. Één van de roeiers dacht: “Laat ik mej. De Groot tijdens de Tromp nadoen en laat ik mijn rigger, bankje en drukstangen vergeten in Rotterdam.” Ik kan je verzekeren: een riggerhoes past niet in de trein en heeft drie uur in het gangpad moeten staan.

Afijn, met 25 boten aan de start had Skadi verreweg de meeste inschrijvingen voor de Hel van het Noorden, zelfs meer dan de organiserende vereniging Aegir. In de ochtend startten de twee zonders van MGZ en MGL, in het dames skiffveld mej. Hutter, mej. Brandsma en in het lichte dames skiffveld mej. Van de Velde. Mej. Brandsma voer het hardst in het D1x veld en mocht met een blik én beker (of zoals zij het zelf noemde “oscar”) naar huis keren.

Waar het ochtendblok nauwelijks de beruchte weersomstandigheden van “De Hel” kende, stak de wind in het middagblok iets op. Coaches ploeterde over de dijk tegen de wind in naar de start waar 16 Skadi boten zich gereed maakten. MGZ had vijf skiffs in het HSB1x boten, MGL zes boten in het LHSB1x veld en MGD vijf twee zonders in het DSB2- veld. Onder het mom “5% verliezen is acceptabel” geraakte één boot deze dag niet over de finish. Van de vier heren skiffvelden (H1x, HSB1x, LH1x en LHSB1x) ging maar liefst drie keer plek nummer één naar Skøll. Dit mannenskiff monopoly ging niet op in het LHSB1x veld want dhr. Verbeek mocht aan het einde van de dag het blik én de beker voor dit veld in ontvangst nemen voor Skadi. Ook plek nummer twee in dit skiffveld was voor Skadi voor de dhr. Geschiere.

 

Met één blik meer dan vorig jaar keerde Skadi terug naar Rotterdam. Gefeliciteerd aan roeiers en coaches. Laten we deze trend doorzetten en volgend jaar met drie blikken terugkeren!

 

Skadi wint de Varsity!

 

20191020-10393920191019-174224