Amstelbeker 2020

Geplaatst op 28-09-2020  -  Categorie: Wedstrijd verslagen
Afgelopen zondag was het zover! De tiende en daarmee tweede lustrumeditie van de Amstelbeker vond plaats op het water waar eerder in het jaar de Heineken Roeivierkamp en de Head verroeid hadden moeten worden. Om u een beetje een achtergrond te geven van waar het dit weekend allemaal om ging, wil ik graag de volgende uitleg (afkomstig van de site van de Amstelbeker) met u delen:
 
'Op de Amstelbeker staat het verenigingsroeien voorop. In de stijl van 'Henley-Royal-Regatta' nemen de topploegen van elke vereniging het tegen elkaar op in een serie van één tegen één knock-outwedstrijden. Nederland kent 85 burgerroeiverenigingen en 26 studentenroeiverenigingen. Allen zijn heel verschillend, maar de doelstelling van elke roeivereniging is duidelijk: de beste zijn.
De heren strijden om de Palmbeker. Deze houten beker werd ingesteld op de avond voor de sloop van het verenigingsgebouw van De Hoop in 1944. Hij staat symbool voor de veerkracht van verenigingen: de palm buigt wel maar hij breekt niet en hij groeit tegen de verdrukking in. De dames strijden om de Fortunabeker. Fortuna was een mooie vereniging die niet meer bestaat - het kan verkeren en zo moet het dus niet...'
 
Geheel in de geest van de Palmbeker (buigen maar niet breken), reisde onze oude acht in aangepaste samenstelling af richting Amsterdam. Op zaterdag kregen twee roeiers te horen dat zij in thuisquarantaine de wedstrijd vanaf de bank moesten volgen. Toch werd de huid duur verkocht, na een prima time-trial werd in de daaropvolgende voorwedstrijd Aegir over de knie gelegd. Helaas strandde daarna toch het schip voor onze mannen in de kwartfinale. Laga bleek net een tandje te sterk. Als u de mannen nog eens terug wilt zien, kan dat via de volgende link.
 
De vrouwen konden gelukkig wel op volle oorlogssterkte van start. Dit betaalde zich ook uit: na de time-trial waren de dames nog wat ontevreden maar in de kwartfinale bleven ze met goed roeien vlak voor de vrouwen van Aegir en schaarden zij zich zo bij de beste vier achten van die dag. Daar bleef het helaas ook bij. Als u de vrouwen nog eens terug wilt zien, kan dat via de volgende link.
 
Wij willen graag onze roeiers, coaches, vrijwilligers en organisatoren bedanken voor het neerzetten van een prachtig roeifeest. Dit hebben wij allemaal ontzettend gemist het afgelopen halfjaar.