De Varsity

Geplaatst op 10-04-2017  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Stephan Niemansburg

De Varsity.  De oudste roeiwedstrijd van Nederland en daarmee ook een race met een rijke historie. De Oude Vier race is het koningsnummer en daar strijden de beste roeiers van elke studentenvereniging voor een gouden blik en eeuwige roem. Sinds dit jaar is er ook een koninginnennummer in de vorm van een Dames Vier.

De eerstejaars mochten zich opmaken voor de eerste 2k wedstrijd van dit jaar. Op de Varsity kunnen de eerste klasserende blikken worden opgehaald en kunnen ook weer punten worden behaald voor het eerstejaarsklassement. Voor eerstejaars zwaar, dames en lichte dames lag het eindpunt helaas al in de voorwedstrijd. Eerstejaars licht had zich wel geplaatst voor de finale met de snelste tijd van alle lichte pikken. Het zou een strijd worden tussen Nereus en Skadi en Nereus leek dit ook te weten. Ze schoten uit de start en Skadi moest reageren. Gedurende de race kwam Skadi dichterbij, maar het was helaas niet genoeg voor de winst. De tweede plek biedt natuurlijk wel veel perspectief voor de rest van het seizoen.

Bij de middengroepen was er een goede prestatie van middengroep licht en lichte dames. In het LDG 2x veld wisten Claudia en Sanne een mooie derde plek te behalen. Voor de heren van middengroep licht was er succes in het LE 4- veld. Met een mooie 2de plek wisten zij beide ploegen van Laga achter zich te laten, evenals de ploeg van Njord en Nereus. Met de ervaren heer Dullaart op boeg zou deze ploeg wellicht iets moois kunnen doen in het developmentklassement.

De Dames Vier is dit jaar geïntroduceerd en de KNSRB verenigingen hebben er flink in geïnvesteerd. Alleen Triton wist geen vier op het water te leggen. Ook onze dames hadden er zin in en hadden tijdens het trainingskamp in Keulen laten zien dat zij zeker hard kunnen gaan. Nereus had wel het hoogst ingezet met twee Olympische roeisters en zij waren van plan de dubbel te pakken. Onze Dames Vier liet zich hier echter niet door afschrikken en verscheen vol goede moed aan de start. Wellicht wat zenuwachtig, aangezien dit de eerste keer was dat de dames minder voor zichzelf maar volledig voor de vereniging roeiden. De collectieve haal uit Keulen kwam er niet lekker uit en ook al roeiden de dames voor wat zij waard waren en gaven zij alles, het was helaas niet genoeg om de overwinning naar Rotterdam te halen. Uiteindelijk werd het een 4de plek waar zij genoegen mee moesten nemen. De Dames Vier is wel een feit en volgend jaar zal er weer kans zijn op een 1ste plek!

Dit jaar heeft de Oude Vier vernieuwd en was het aan de nieuwe generatie toproeiers om te laten zien wat Skadi voor talent in huis heeft. Dit legt natuurlijk behoorlijk wat druk op de schouders van deze heren en aan hen om deze last te dragen. De loting voor de voorwedstrijd was redelijk gunstig met Nereus, Njord, Okeanos en Euros. Op papier waren alleen Nereus en Njord waren sterk genoeg om onze Oude Vier uit de finale te houden. En zo bleek ook in tijdens de race; Okeanos en Euros waren na twee halen gezien en Nereus en Njord namen een kleine voorsprong. Nereus bouwde deze voorsprong gedurende de race uit en het was aan onze Oude Vier om de strijd aan te gaan met Njord om de 2de plaats, die een plek in de finale zou betekenen. Het werd een felle strijd en Njord moest alles uit de kast halen om Skadi voor te blijven. Helaas bleek het genoeg, maar het spelletje was nog niet gespeeld. In de Oude Vier finale is er plek voor 7 ploegen en dat betekende gisteren dat de tijdsnelste 3e ook een finaleplek kon bemachtigen. Het bleef dus even spannend met nog twee voorwedstrijden te gaan. De tweede voorwedstrijd bracht na 1000 m geen dreiging meer; het verschil met de nummer 1 was toen al 6 seconden. Het wachten was op de laastste voorwedstrijd waar Triton, Laga en Proteus in lagen. Maar ook daar was er geen tijd die kon tippen aan die van onze Oude Vier. In de finale was een eerste plek wellicht iets teveel van het goede en Nereus en Triton zouden daar samen om gaan strijden. Het ging om de 3de plek waar Skadi, Njord en Laga kans op maakten. De Oude Vier vloog uit de start en moest weliswaar Triton en Nereus laten gaan, maar Njord en Laga waren even gezien. Njord wist aan te klampen en na 2 km wisten ze een kleine voorsprong te nemen. Skadi bleef er goed bij, maar wist niet meer dichterbij te komen en een 4de plek was alles wat erin zat voor de jonge Oude Vier. En daar kunnen zij zeker trots op zijn! Weliswaar geen winst, maar een prachtig resultaat voor een Oude  Vier met jongens die mannen zijn geworden. 

Skadi wint tweemaal de Varsity!