EK Roeien in Poznan

Geplaatst op 12-10-2020  -  Categorie: Algemeen

Het is vierhonderd en zeven dagen geleden dat mej. Keijser en dhr. Tissen tijdens het WK roeien in Linz voor het laatst op het hoogste niveau hun roeikunsten mochten vertonen. Naar aanleiding van de behaalde resultaten op dat kampioenschap koesterden wij allen positieve verwachtingen naar het daaropvolgende seizoen.

Door toedoen van covid-19 konden de meeste internationale wedstrijden dit jaar geen doorgang vinden, maar afgelopen weekend werd het EK dan toch verroeid. Afgelopen vrijdag konden we eindelijk weer naar de beste roeiers kijken. Of althans, corona zou corona niet zijn als het geen streek met ons uit zou halen: de organisatie kreeg kort voor de start van het evenement te horen dat zij door redenen direct gerelateerd aan de pandemie alleen op zondag een livestream konden verzorgen… 

Het mocht de pret niet drukken, we konden de verrichtingen gelukkig nog met live commentaar volgen. Mej. Meulenbeld eindigde in de ochtend weliswaar als vijfde, maar voer gaandeweg toch een Nederlands record in haar discipline (07:29.140, PR3 Mix4+). 

Daaropvolgend kwam mej. Keijser samen met haar dubbelpartner mej. Paulis vlak voor de lunch als eerste over de streep in de voorwedstrijd. Een dag later bleken zij ook in de halve finale te sterk voor de concurrentie. Met de snelste tijd van de dag (06:57.070), konden ze vol vertrouwen richting de finale toeleven. 

Tot slot de Holland Acht van dhr. Tissen. In de zogenoemde ‘race for lanes’, bleken de Duitsers en Roemenen die dag te sterk. De strijd om de medailles zou pas op zondag worden verroeid. 

Zondag was het weer mej. Meulenbeld die als eerste van start ging. De omstandigheden waren op de zondag minder gunstig dan eerdere momenten in het weekend, waardoor de tijd een paar seconden langzamer was. Echter, het gat ten opzichte van de rest van het veld was een stuk kleiner. Ze kijken met een goed gevoel terug op het afgelopen weekend. De finale race kunt u terugzien via de volgende link.

Om 13:16 mochten we dan eindelijk live het zware lichte geschut van mej. Keijser aanschouwen. De eerste vijfhonderd meter zat de gemiddelde Skadiaan nog met geknepen billen voor de buis. De Italiaanse en Franse lagen een taftje voor. Daar bleef het bij, het Hollandse paar schoof gestaag langs de tegenstand en gaf rond de 1500 meter met paar ferme halen de nekslag aan de overige deelnemers. Met twee seconden verschil werd mej. Keijser de tweede keer Europees Kampioen! Mocht u deze epische pot roeien nog eens terug willen zien, kan dat via de volgende link

Twee uur later gingen de mannen achten van start. De ploeg van dhr. Tissen wilde zich revancheren voor de naar eigen zeggen wat minder verlopen voorwedstrijd. Rond de 500m lagen ze er nog goed bij. Echter, in de loop van de race konden ze de Duitse en Roemeense acht helaas niet bijblijven. De mannen leken enigszins teleurgesteld na dit resultaat. Toch gaan ze naar huis met een bronzen medaille, waarmee Skadi hoger op de medaille spiegel eindigde dan bijvoorbeeld België, Spanje en Rusland. U kunt de finale terugzien via de volgende link.

Het was het meest succesvolle EK roeien ooit voor Nederland. Er werden in Poznan maar liefst 11 medailles behaald, waarvan acht goud, één zilver en twee brons. Wij willen graag alle medaille winnaars feliciteren, het was weer een fantastisch roeifeest.