Hard roeien op de Heineken

Geplaatst op 13-03-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Stephan Niemansburg

Het weekend van de Heineken is een goed moment voor verenigingen om zich te profileren. Achten en dubbel viertjes worden op de Amstel gelegd om over twee dagen vier verschillende afstanden te roeien. Zaterdag wordt begonnen met een 2500m met direct daarop volgend een sprint over 250m. De zondag is bestemd voor de 5000m in de ochtend en een 750m in de middag.

Na de WinterWedstrijden waren de eerstejaars erop gebrand nog beter te presteren. Eerstejaars licht wist de eerste dag goed af te sluiten met een 4de plek. Op de zondag werd er alles aan gedaan om een paar plekken te stijgen, maar uiteindelijk was die 4de plek ook het eindpunt.

De zware mannen startten in een volledige Skadi-acht als in een combinatie met Asopos. Beide ploegen eindigden in de middenmoot. De combinatie wist nog wel een mooie 4de plek binnen te halen op de 250 m. De eerstejaars dames en eerstejaars lichte dames wisten dit weekend niet te overtuigen en moesten genoegen nemen met respectievelijk een 12de en 15de plek.

Middengroep zwaar en licht startten beide in hun 2e divisie velden. Middengroep zwaar was door blessures genoodzaakt te starten met twee invallers van respectievelijk Dudok en Asopos.

Deze acht wist geen collectieve haal neer te zetten en na twee dagen zijn zij op een 17e plek geëindigd. Ook Middengroep licht kampte met een blessure en de lege plek werd opgevuld door Njord. De 2500 m was nog iets te lief en daar hadden ze de tank niet volledig leeggegooid. De 250 m daarna was echter bijzonder goed en resulteerde in een tweede plek. Vol goede moed begonnen zij de dag daarna aan de 5 km, maar na een sterk begin zakte het behoorlijk in. Het resulteerde in een 9de tijd en zette hen een paar plekken terug. Een knappe 750 m als slot zorgde ervoor dat ze uiteindelijk op een 6de plek het weekend afsloten.

In de 1ste divisie velden hebben de heren zoals vanouds de Oude Acht gestart en de dames zagen kansen in dubbelvier. De Oude Acht wist dit jaar niet te overtuigen en moest genoegen nemen met een 7de plek. De Head of the River van volgende week zal een mooie gelegenheid zijn voor revanche.

De ouderejaars dames begonnen sterk aan hun roeivierkamp. Een tweede plek na de 2500m gaf vertrouwen en het gat van 4 seconden zou makkelijk gedicht kunnen worden op de sprint. De 250 m bleek echter te kort voor een de dames om bij elkaar te komen en ze moesten genoegen nemen met een 4de plek. De 5 km van de zondag was het moment voor hen om in ieder geval een afstandsblik te pakken. De dames gingen zo hard van start dat zij meteen in de Hoerenbocht vast kwamen te zitten in de boot die voor hen startte. Na enkele seconden stil gelegen te hebben, gingen zij er weer vandoor en roeiden een sterke race uit. Helaas werd het weer een 2de plek op 2 seconden achter de nummer 1. De 750 m in de middag ging ook niet hard genoeg voor een blik.

Het werd zeker voor de dames een dag van ‘net niet’ en hetzelfde geldt voor heel Skadi.

Ook de clubachten pakten dit weekend de eerste punten voor hun klassement; de Kruithuisbokaal! De heren waren ruim door naar de top-15 op zondag, maar waren nog verre van tevreden. Zeker op de eerste 2,5 km van de 5000m op zondag konden ze laten zien te weten hoe het wél moet. Ze eindigden op een twaalfde plek van het veld. De dames hebben een hele mooie start van het seizoen gemaakt. Met snelle tijden die resulteerden in een zevende plek van de 29 ploegen, pakten zij de derde plek in de eerste tussenstand van de kruithuisbokaal!