Head of the River

Geplaatst op 03-05-2016  -  Categorie: Wedstrijdsector

De Head of the River is berucht, meedogenloos en vooral lang. Over een afstand van acht kilometer vechten club- en wedstrijdploegen voor de centimeters ten opzichte van de concurrentie, die net zo hard trainen om goede resultaten te willen behalen voor hun verenigingen. Met Rotterdamsche gretigheid namen onze ploegen deel aan deze voorjaarsklassieker, die tevens de laatste wedstrijd van het langebaanseizoen tekende.

Onze Eerstejaars Lichte Damesch kwamen snel uit de start en voerden het raceplan uit zoals ze in gedachten hadden. Over het kort starten op de voorgaande ploeg had de wedstrijdleiding echter een andere mening, waardoor de snelle start door middel van laten lopen voor de voorstart er niet meer inzat. Hierdoor kwamen de damesch pas later op gang, maar wisten desalniettemin fris te de jacht te starten op Saurus. Achtervolgt door Skoll roeiden de dames langs de Omval en liepen hier iets in op Saurus. In de tussentijd werd juist Skoll opgejaagd door het sterk roeiende Orca, waardoor deze ploegen door de onderlinge concurrentie op hoog tempo met scherp inpikkende halen naar voren kropen. Voor de toeschouwers ontstond er een interessant spektakel waarbij het veld ineenschoof naar twee heats van boten in één grote kluts. Met het bochtige parcours werden onze dames op een gegeven moment gedwongen om te wijken voor de wijkende boot van Skoll, waardoor de bocht ongunstig genomen werd en hierdoor wat extra achterstand ontstond. Met hernieuwd vuur ontstond hier het spektakel voor het publiek, want met 3,5 kilometer te gaan herpakten de dames zich en schoven zichzelf weer langs Skoll. Helaas bevond de afslag naar Ouderkerk aan de Amstel zich naar rechts, waardoor de laatste bocht en eindsprint eerder ingezet konden worden door Skoll. Met een intense laatste sparsessie eindigde deze race en finishten de dames op een 13e plek.

De Heeren Clubacht werd geplaagd door coxboxproblemen tijdens de wedstrijd. Als relatief onervaren clubploeg met veel eerstejaars is het ontbreken van geluidsversterking in combinatie met een ongebruikelijk lange wedstrijdafstand funest voor datgene dat een wedstrijd als de Head of the River kan maken: lange klappen op hoog tempo. De heeren hebben al laten zien dat het met de lange klappen onder water wel goed zit, maar helaas kwam het tempo niet genoeg mee. Eindconclusie: ongelukkige race, maar zeker een positief vooruitzicht voor de eerste competitiewedstrijden in april.

De Middengroep Damesch startten in een combinatie met Vidar en Laga en werden door de loting helaas al snel overgenomen door de winnende acht van Triton en de fameuze 2020 acht. Combinatieploegen hebben het nou eenmaal moeilijker dan verenigingsachten en dit geldt des te meer wanneer de winnende Triton ploeg bestaat uit een combinatie sterke derdejaars en succesvolle roeisters uit de eerstejaarsacht van 2015. Met onze damesch in het middenschip van deze combinatie is er hard gewerkt, maar helaas was het niet genoeg voor een plek in de top drie.

De Eerstejaars Damesch werden vanaf het begin al snel op de hielen gezeten door Skoll. Onze Eerstejaars Damesch hebben op de Heineken Roeivierkamp al laten zien dat het echte vechters waren en tegen Skoll, met haar overschot aan vrouwen in deze vrouwenstad met twee universiteiten, hebben de damesch lang standgehouden! Onder begeleiding van stuurvrouw Jolien Berends, die bij gebrek aan een vaste stuur besloot in te stappen voor de Eerstejaars Damesch bij de Heineken Roeivierkamp en bij deze Head of the River, is er op zijn Rotterdams gevochten. Dit harde werken vertaalde zich echter niet naar de gewenste top-8 klassering, waardoor ik bij deze alsnog een bescheiden oproep zou willen doen richting de vereniging. Er is een stuurman of –vrouw nodig die op structurele basis in zou willen stappen in de “Eredivisie” van het studentenroeien, namelijk de eerstejaarsacht. Dit hoeft niet per definitie vijf keer in de week te zijn, want er is veel mogelijk in combineren met stuurmannen van andere ploegen. Voor de damesch is het varen met stabiele begeleiding en weinig afleidende prikkels wel nodig voor het varen in de top-8 van Nederland. Indien je denkt dat dit iets voor jou kan zijn, laat dit dan weten aan de coaches en damesch van de Eerstejaars Damesch of aan de Commissaris van het Roeien!

Middengroep Licht startte in tegenstelling tot de Heineken wel op de Head en verdedigde als tweede echte verenigingsacht de eer van Rotterdam in het pittige 2e divisie lichte heeren achten veld. De voorbereiding was echter minimaal te noemen door enige blessures en de weinige gelegenheden om veel te trainen in aanloop van deze wedstrijd. Leuk feit: Niemansburg is terug van zijn exchange en heeft weer plaatsgenomen in de acht. Deze tweededivisie acht is een opsteker voor het lichte mannenroeien op Skadi en met de prestaties van de hieronder vermeldde eerstejaars lichte mannen ziet de toekomst hiervan er rooskleurig uit.

Eerstejaars Licht startte wederom in de acht en de combinatie-acht met Proteus. Starten in een combinatie-acht is altijd moeilijk, maar de heren hebben toch maar mooi kunnen werken in dit langeafstandnummer. De lichte acht heeft zijn sterke presteren van de Heineken doorgezet en zowaar verbeterd met keihard werken op de lange afstand. In deze vermakelijke pot heeft Skadi zowel Asopos als Gyas (materiaalpech) ingehaald en naderden ze met rap tempo zelfs de volgende ploeg. Uiteindelijk had het drie seconden gescheeld voor de derde plek en ook de eerste twee posities zijn binnen bereik. Weer zijn er een goed aantal klassementspunten gepakt door Licht, wat erg belangrijk is met het oog op de Holland Beker en het overall presteren van de acht gedurende het jaar.

Middengroep Zwaar is gestart in een unieke Skadi/Laga/Dudok/Triton combinatie. Met invaller en voormalige Commissaris van het Roeien Thom Broersen hebben de heren gestreden in het derde divisie veld. Helaas wisten de mannen de klappen van de Heineken door blessureleed niet te herhalen en zakte hun relatieve presteren daardoor iets af ten opzichte van die wedstrijd.

Voor Eerstejaars Zwaar was het erop of eronder. Na een aparte Winterwedstrijden en een sterke Heineken stonden de vraagtekens op het hoofd van de media: wat zou Skadi gaan doen op de Head of the River? Met de klappen zoals we die gewend waren van de Heineken Roeivierkamp startte Eerstejaars Zwaar aan de wedstrijd. Met hard werken hebben de mannen zichzelf naar en zevende positie gevaren, waarmee de mannen er duidelijk op hebben gezeten bij de laatste wedstrijd van het langebaanseizoen. Wederom klassementspunten pakkend richten deze snelle jongens zich nu op het kortebaanseizoen.

De Oude Acht startte de Head of the River in een opstelling met daarin enkele bekende namen. Door blessureleed en verhindering moest oud goud van stal gehaald worden om in de Oude Acht te startten en de heeren Kuiper, Klem en Rom Colthoff zelf waren bereid om in te stappen en de eer van Rotterdam op het hoogste podium van de Head of the River te verdedigen. Met een groot startverschil op de Oude Achten van Nereus en Laga startend werd de strijd ingezet, maar met een Oude Acht van Nereus in bloedvorm en een Oude Acht van Laga dat dit jaar hun prioriteit lijkt te zijn met oog op de Laga Lustrumwedstrijden werden onze mannen verslagen op het water van de Amstel. Skadi’s prioriteit is echter de Oude Vier, waardoor we ons verlies van de Oude Acht kunnen nemen om ons te focussen op het échte werk tijdens de Varsity!

Afsluitend aan de Head of the River hebben vrijwel alle startende ploegen deelgenomen aan het traditionele Head diner. Alle bootjongsten hebben hun verhaal gedaan over hun ploeg, hun roeien en over hun sportieve toekomst. Aan het einde had dhr. Tissen namens de Oude Acht nog een verrassing voor mej. Floor Stadhouders, die zich met haar tweede wedstrijdroeijaar verdienstelijk heeft onderscheiden en hiermee haar wedstrijdbadge dik verdiend heeft. Skadi mag in haar handen wrijven met (oud-)leden als Floor en daarom willen we haar via deze mededeling nogmaals hartelijk bedanken voor haar inzet tot nu toe en in de toekomst! 

Last but not least een interessante mededeling vanuit het buitenland. Op de achtergrond van de Nederlandse Head of the River vond er ook een spannende strijd plaats over de grenzen in België. Op de Tête de Rivière Internationales de Seneffe, oftewel de Internationale Rivierenhoofd, nam Jara Verweij namens Skadi mee aan deze 6 kilometerrace in haar nieuwe skiff, de P. Verhoeve. In het dames skiffveld wist Jara met een tijd van 26:28,97 het podium te beklimmen door de tweede plek te behalen op haar concurrenten uit Gent (Katia Rottiers) en Groningen (Sarika Hoogendoorn). Een fantastisch resultaat en een mooie opsteker voor hard werken in de afgelopen periode! Voor een mooi artikel over Jara's roeien in België vindt u hier een mooie link: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160320_02192561.