Hollandia Roeiwedstrijden

Geplaatst op 23-04-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Maaike Weersma

Afgelopen weekend is er door de Skadi wedstrijdploegen geroeid op de Bosbaan tijdens de Hollandia Roeiwedstrijden/NK Klein. Aan dit Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers doet de top van roeiend Nederland mee en zodoende is het een mooie wedstrijd voor de ouderejaars roeiers om zich te meten met enkele grootheden.

Dit jaar hebben drie van onze roeiers gestreden om de titel van Nederlands kampioen: Leander Geschiere in het lichte heren senioren B skiffveld, Nina Loos in het dames skiffveld en Lisanne Brandsma in het dames twee-zonder veld. Op vrijdagavond vonden de time-trials voor deze NK nummers plaats. Hier roeiden mej. Loos en dhr. Geschiere zichzelf naar de kwart finales op zaterdag. Mej. Brandsma wist zich, in een combinatie met Mieke Wilms (Njord), direct te plaatsen voor de halve finale op zondagochtend. Mej. Loos kwam helaas niet verder dan de kwart finale, maar kon zondag revanche nemen in het DB1x veld. Zowel dhr. Geschiere als mej. Brandsma kwamen tot een B-finale, waarbij mej. Brandsma naar een tweede plek roeide. Voor dhr. Geschiere zat er helaas niet meer in dan een zesde plek in de B-finale.

Op zaterdag was het voor zowel de eerstejaars ploegen als de middengroepen tijd voor het verroeien van de klassementen. Waar de eerstejaars verder strijden voor een zo hoog mogelijke klassering in het eerstejaarsklassement, was dit weekend de aftrap van de development klassementen voor de middengroepen. Eerstejaars dames en eerstejaars lichte heren behaalde beiden de A-finale. Dhr. Pach en dhr. Van Streun roeiden een sterke race in de voorwedstrijd waarbij zij als eerste over de finishlijn kwamen in het HDev 2x veld. Mej. van der Vorst en mej. Sagasser (Laga) roeiden een knappe race waarin zij lange tijd voorop lagen. Helaas speelde het weinige samen trainen uiteindelijk toch parten, en kwamen als derde over de finish, net niet genoeg voor A-finale. Middengroep licht neemt dit jaar met twee vier-zonders deel aan het developmentveld. Zowel de Leest als de Zittema, erg gewaagd aan elkaar, behaalden beiden de A-finale. Ook middengroep dames behaalde A-finale in de vier-zonder.

Eerstejaars dames wisten in de finale duidelijk met meer rust en focus te roeien dan in de voorwedstrijd. Vanaf de start pakten zij de koppositie, en na 500m bedroeg de voorsprong al 5 seconden. Gedurende de race bouwden zij hun voorsprong verder uit, en kwamen uiteindelijk ruim 10 seconden eerder over de finish dan de nummer twee. Met deze bijzondere overwinning bouwen de dames hun koppositie in het klassement alleen maar verder uit. Gefeliciteerd dames en coaches met deze overwinning!

Voor dhr. Van Streun en dhr. Pach werd het op zaterdag een spannende finale. Ruime tijd wisten zij de koppositie te pakken en zag het ernaar uit dat zij met blik naar huis zouden gaan. Helaas konden zij hun machtige halen de laatste 500 meter niet volhouden en moesten genoegen nemen met een tweede plaats. Bij de vier-zonders van middengroep licht bleek in de finale dat souplesse het overwint van de brute kracht. De Leest, voorgeslagen door dhr. Lobéé, eindigde op een derde plaats. De Zittema, voorgeslagen door dhr. Verweij, behaalde een vierde plaats. Middengroep dames wisten zichzelf naar een derde plaats te roeien.

Op zondag wisten de volgende ploegen A-finale te halen: middengroep dames in gevorderde vier-zonder veld, eerstejaars licht in het lichte beginnelinge achten veld, mej. van den Puttelaar in het lichte dames beginnelinge skiffveld, mej. Loos in het dames beginnelinge skiffveld en dhr. Van Streun en dhr. Pach in het gevorderde dubbel-twee veld.

Als eerste was het de beurt aan middengroep dames, die in de voorwedstrijd al hadden laten zien met meer rust te roeien dan op zondag. Na een matige start lagen zij op de 1000m op de tweede plaats. De tweede kilometer wisten zij met rake klappen goed door te bouwen en lagen op de 1500m op de eerste plaats. De laatste 500m bouwden zij hun voorsprong verder uit en kwamen als eerste over de finish. Een enorm knappe race! Gefeliciteerd dames en coaches met dit blik!

Hierna was het aan eerstejaars licht om over de baan te flaneren. Na 500 meter lagen zij al op plek één. Iedere 500m bouwden zij hun voorsprong verder uit en kwamen als eerste over de finish. Eerstejaars licht is hiermee beginnelinge af. Mej. Vroegindeweij heeft hierbij haar derde stuurblik behaald en is haar mouwtjes verloren. Gefeliciteerd roeiers en coaches met dit blik!

Tot slot was het tijd voor het zware geschut van de zware elite achten. Hier lag Skadi met maar liefs twee boten aan de start, namelijk middengroep licht en Skadi-combi met Jasper Tissen aan boord. Voor middengroep licht was het dubbele blok in de opstelling helaas niet genoeg om de Holland Acht voor te blijven.

Het was een geslaagd weekend en ik kijk enorm uit naar de rest van het seizoen!

Hollandia Roeiwedstrijden EJL