Hollandse glorie op de Holland Beker

Geplaatst op 26-06-2017  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Stephan Niemansburg

De Bosbaan was dit weekend het decor voor de Aegon Koninklijke - Holland Beker. Deze wedstrijd trekt vele internationale roeiers aan en is dus ook een genot om naar te kijken. De top 6 van de klassementen zijn hier ook vertegenwoordigd om in directe finales te strijden voor een felbegeerd Holland Beker blik.

Lisanne Brandsma heeft dit weekend zowel op zaterdag als op zondag gestart in een sterke bondsacht. Deze bondsacht zal ook starten in Luzern en de Holland Beker werd als graadmeter gebruikt.
Op de zaterdag werd geroeid tegen SilVia, twee Boston College boten en een Sydney Rowing Club-combi. Het gat met de internationale ploegen was al snel geslagen, maar SilVia ging er brutaal vandoor na een goede start. Dit hielden zij vol tot de 1000m, waarna de KNRB-combi met Lisanne de leiding pakte en de voorsprong uitbouwde. De bondsacht kwam als eerste over de streep en hiermee pakte Lisanne dan eindelijk haar 8ste blik, waarmee zij de SA-status heeft bereikt. De champagne en de zonnebril werden haar onder luid applaus overhandigd!
Op de zondag startte dezelfde KNRB-combi met Lisanne, maar zij werden ditmaal uitgedaagd door een tweede KNRB-combi. Beiden plaatsten zich zonder problemen voor de A-finale en daar werd het een mooie pot. Tot de 1500m ging het gelijk op en de acht met Lisanne moest alle zeilen bijzetten. Dit gebeurde op tijd en uiteindelijk werd de tegenacht op 3 seconden gezet.

Jasper Tissen startte dit weekend op zondag in de M 4- met zijn gebruikelijke maatjes van Nereus en Triton in een KNRB-combi. Vanaf de start gingen zij aan de leiding en zij hielden dit vast tot de streep. Het roeide goed en solide, dus dit belooft wat voor de World Cup in Luzern over twee weken.

Zaterdag was het aan Sanne van den Tol en Claudia de Hartog om hun top 6 plek waar te maken die zij verdiend hadden op de ZRB. In de directe finale van de LDDev 2x pakten zij meteen de 1ste plek en deze plek werd gedurende de wedstrijd louter verstevigd. Het eerste developmentblik was na een zeer sterke race een feit en het geluk van beide dames en hun coaches kon niet op. Na enkele goede trainingsweken was dit de perfecte beloning voor hun harde werken.

Na het succes van Sanne en Claudia was het aan Joris Faas en Sander Boelens om nog een development dubbeltwee blik binnen te halen. Het veld was vrij leeg (alleen Vidar durfde het tegen Skadi op te nemen) en de heren konden onbedreigd naar de finish varen. Het is de vijfde overwinning in het developmentklassement en op de NSRF kunnen ze dit klassement eindelijk gaan claimen.