Novembervieren van niveau

Geplaatst op 07-11-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Stephan Niemansburg

Afgelopen zondag 6 november was het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende wedstrijd waar het getal 4 centraal staat. De Novembervieren is een wedstrijd over 4 km op de Amstel waar alleen gestuurde boten met vier roeiers zich voor kunnen inschrijven.

Jasper Tissen, Thijs van Luijk, Meindert Klem en Boudewijn Röell (Asopos, Holland Acht Rio) en stuur Eline Berger wisten in het moeilijke SA 4+veld de overwinning te behalen in een tijd van 12:46.8. Ze wisten Triton (met olympsche roeiers Kaj Hendriks en Harold Langen) en Nereus (met olympiër Vincent van der Want) voor te blijven. Een prachtige prestatie, van harte gefeliciteerd!

In het DSA 4* veld lag er een prachtige Skadi/Maas combinatie op het water. Met olympisch kampioene Maaike Head op slag en de kersverse Skadiaan Marieke Keijser daarachter had het boegenpaar Janneke van der Meulen (Skadi/Maas) en Annika van Putten geen moeite om het ritme te volgen met de aanwijzingen van stuur Xanne-Li van der Veen. Drie trainingen waren het enige wat deze dames nodig hadden om de Amstel met lange, sterke klappen te trotseren. Waar Skadi echter met 3 lichte dames de boot in stapte, legde Orca (met olympiër Inge Janssen) iets meer gewicht in de schaal. Het bleek een mooie strijd te worden en uiteindelijk wist Orca 8 seconden sneller de 4 km te overbruggen. De dames waren tevreden en de potentie van Skadi in het lichte dames roeien was zeer duidelijk.

Voor de middengroepen was de Novembervieren een mooie mogelijkheid om samen te roeien in een 4+ na al het skiffen en 2-‘en van de laatste tijd. MGD startte in het DN4 + veld en deze wedstrijd kwam iets te vroeg voor deze dames om echt kans te maken op de overwinning. Gestreden werd er zeker, maar de efficiëntie miste in de haal. MGL legde twee boten op het water in het LSA 4+ veld. De start van beide ploegen was bijzonder gretig, maar helaas werd dit niet doorgetrokken tot het einde. Uiteindelijk wist de vier met Daniël den Ouden op slag in de middenmoot te eindigen. Het smaakt naar meer en wie weet wat dit jaar gaat brengen voor de lichte heren. MGZ had twee ploegen in het O 4+ veld en een experiment in het SA 4*. De twee boten in het overgangsveld deden ongeveer hetzelfde als de lichte heren; snel starten en proberen vast te houden. Helaas bleek het niveau in dit veld nog iets te hoog en ook MGZ eindigde in de middenmoot. In het SA 4* veld waren de ouderejaars van stal gehaald om al scullend de Amstel te trotseren. Floris von Bönninghausen sloeg deze vier voor met Thijs van Luijk achter hem. Een nette vijfde plek werd behaald en wie weet zal dit nummer vaker gestart worden in de toekomst!