Verslag trainingsweekend Maastricht

Geplaatst op 08-03-2016  -  Categorie: Wedstrijdsector

In het afgelopen weekend van 22-24 januari 2016 heeft Skadi een nieuw trainingskamp verkend in het exotische Maastricht. Aangezien het Noorderkanaal de gehele week bevroren was vanwege het stevige koufront bleek de keuze voor dit weekend een grote meevaller, omdat er nu zeker vijf boottrainingen afgewerkt konden worden. Hierdoor is het tekort aan booturen beperkt gebleven in de eerste maand van 2016, zodat we relatief gezien geen achterstand oplopen in de progressie richting het wedstrijdseizoen.

Maastricht kenmerkte zich door het milde weer, ruime roeifaciliteiten bij de M.S.R.V. Saurus en een prettig verblijf bij het hostel in het hart van de stad. Het trainingskamp was vernieuwend in de zin dat we af zijn geweken van trainingsdatum, locatie en de voeding tijdens het trainingsweekend. Door een aanvraag van Oud Skadi was het mogelijk om dit jaar gebalanceerde maaltijden neer te kunnen zetten, waardoor de roeiers en coaches zich niet meer hoefden te bekommeren om voeding en herstel na een intensieve boottraining.

Voor de eerstejaarsploegen stond het weekend in het teken voor ploegbinding en algemene vooruitgang. Eerstejaars Zwaar trainde in de acht en in een twee-zonder, Eerstejaars Licht nam de acht en de vier-met weer mee, Eerstejaars Damesch trainden in een herstelde J. Korthals Altes met nieuwe geluidsboxen en de Eerstejaars Lichte Damesch roeiden weer in de parel van de vloot, de H.H. Prinsen. Middengroep Zwaar heeft in het weekend onder leiding van Otto Koppius en Martijn Tasche veel geëxperimenteerd met twee-zonders om te zien welke combinaties van Jeroen, Sander, Peter en Joris zich kunnen ontpoppen tot de nieuwe Rotterdamse “terror twee-zonder”. Middengroep Licht en Middengroep Damesch hebben gewerkt in de vier-zonder.

Waar op zaterdag veel technisch-specifiek werd gewerkt en er veel is gefilmd (zie bijlage), stond de zondagmorgen in het teken van de Jurgenbokaal. Deze illustere trofee, ingesteld door Commissaris van het Materieel van het 138e bestuur dhr. Van der Burg, werd jarenlang uitgereikt aan de relatief meest snelle roeier tijdens het trainingsweekend Brugge. Dit jaar werd de Jurgenbokaal verroeid op een kanaal dat de grens van Nederland met België doorkruist, de Zuid-Willemsvaart. In tegenstelling tot de verwachting stonden zowel de stroming als de wind richting het noord-oosten, waardoor de eerste 3 kilometer van de Jurgenbokaal doorslaggevend zou zijn voor de winnaar van de editie. Na het starten van kleine nummers begon het spektakel van de vieren en de achten, waarbij vooral de lichte secties zich ontpopten tot gezwinde roeiers met windje mee. De eerstejaars lichte vier-met voer de race met een solide tempo 32, waarmee zij de concurrenten relatief gezien ver achter zich lieten liggen met een normtijd op zowel winter- als seizoensniveau! Hiermee zijn zij de ontbetwiste winnaar van de Jurgenbokaal 2015-2016, waarvoor hulde! Een goede tweede plek was weggelegd voor de lichte damesch, die zich vooruit lieten blazen door de wind en daardoor voorin eindigden ten opzichte van de andere ploegen. De derde plek is bemachtigd door de eerstejaars lichte acht, die als enige ploeg een tijd onder de 10:00 wisten neer te zetten. Hun vooruitgang is duidelijk te zien in de cijfers en de statistieken, want ze liggen op koers om goede zaken te gaan doen op de Van Oord Winterwedstrijden in februari! De rest van de uitslagen van de sparsessie zijn bekend bij de coaches van de wedstrijdsector.

De rest van Skadi’s wedstrijdploegen hebben ook verdienstelijk gevaren. Het nadeel van relatieve tijden zit hem in de soms oneerlijke normtijden, omdat internationale en sterke developmenttijden relatief gezien veel moeilijker zijn dan de benchmarks van de eerstejaars. Hierdoor is het moeilijk om alsnog te kunnen zeggen welke wedstrijdploeg zich dit seizoen zal ontpoppen als echte topploeg in het seizoen. De eerste indicatie hiervan zullen we op 20 en 21 februari zien tijdens de Van Oord Winterwedstrijden op de Schie in Rotterdam Noord en in de voorbeschouwing van dit evenement vooraf!