Welvarende WinterWedstrijden

Geplaatst op 20-02-2017  -  Categorie: Wedstrijd verslagen  -  Auteur: Stephan Niemansburg

2017 is alweer anderhalve maand oud en dat betekent in de roeiwereld het begin van het langebaanseizoen. Dit wordt ingeluid met een 5 km wedstrijd op de Schie tussen Rotterdam en Delft. Deze wedstrijd is tevens de eerste wedstrijd waar punten gepakt kunnen worden voor het eerstejaarsklassement. Een spannend moment voor de eerstejaars; hier kunnen zij zich voor het eerst meten de rest van roeiend Nederland. Ook voor de middengroepen en ouderejaars is dit een belangrijk meetmoment. Wellicht kan je jezelf in de kijker spelen als je op de WinterWedstrijden hoge ogen gooit! 

Lisanne Brandsma en Jara Verweij hebben goede zaken gedaan dit weekend door respectievelijk DB 1x en DE 2x te blikken. Lisanne deed dit in een tijd van 20:59,1. Met die tijd zou ze ook het DG 1x veld hebben geblikt en zou ze derde geworden zijn bij de DE 1x. Zeker geen onverdienstelijke klappen dus! Jara startte samen met Mieke Wilms (Njord) het dames elite dubbeltwee veld. Er was weliswaar slechts één tegenstander, maar die waren al snel gezien en de tijd van de dames was ook goed genoeg om tevreden naar huis te terug te keren met een blik op zak.

Bij de eerstejaars hebben vooral de lichte en zware heren indruk gemaakt. Licht startte zaterdag in de middag achter een Vidar/Triton combinatie en ze waren gebrand om die zo snel mogelijk in te halen. Wellicht iets te gretig, want bij de start werden ze kort stilgelegd. Het vervolg getuigde van een sterke wil bij de jongens om te winnen. Ze lieten zich niet uit het veld slaan en ze vonden al snel weer aansluiting bij Vidar/Triton. Met een bootsnelheid die misschien wel het hoogste was van de eerstejaars achten van die dag, vlogen zij hen voorbij en maakten zij jacht op de volgende prooi. Het resulteerde uiteindelijk in een tweede tijd; 3 seconden achter Nereus. Dat belooft wat!

Eerstejaars zwaar startte in hun veld als eerste. Dat betekent schoon water en wegtrappen van de achterligger. En zo geschiedde: met sterke klappen en goede halen roeiden zij weg van Skøll en hadden zij alleen zichzelf als tegenstander. Volwassen roeiden zij de 5 km uit en noteerden zij een vierde tijd. Als EJZ op de Heineken het tempo goed weet mee te nemen, dan zijn zij zeker een ploeg om rekening mee te houden!

De middengroepen startten de winterwedstrijden voornamelijk in kleine nummers. Eervolle vermeldingen zijn hier voor de MGZ en MGL  twee-zonders en de MGLD dubbeltwee. Sjoerd en Peter begonnen ijzersterk aan hun race en haalden binnen 500 m de twee-zonder van Laga in. Enkele secondes werden helaas verloren bij de Kandelaarbrug, maar desalniettemin eindigden zij op een vijfde plek in het G 2- veld. Thijs en Leander maakten goede halen en wisten de boot goed op snelheid te houden op de 5 km lange baan. Zij konden helaas de twee-zonder van Proteus niet voor blijven en moesten genoegen nemen met een tweede plek in het LG 2- veld. Claudia en Sanne gingen er ook goed in en na twee ploegen ingehaald te hebben, wisten zij een verdiende vijfde tijd neer te zetten in het LDG 2x veld.