ZRB

Geplaatst op 06-05-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Maaike Weersma

Afgelopen weekend reisde de wedstrijdsector af naar het zonnige zuiden, waar op de Tilburgse Watersportbaan de ZRB roeiwedstrijden georganiseerd worden. Waar deze confrontatie met T.S.R. Vidar voor menig eerstejaars gelijk stond aan een herinnering aan militair Maarten, leken vooral eerstejaars dames te bezwijken onder de druk van het safarigeweld van de Beekse Bergen.

Waar de klassementsvelden normaal gesproken op zaterdag worden uitgeschreven, gebeurt dit op de ZRB op zondag. Daarnaast roeien de klassementsploegen geen voorwedstrijd over 2000m, maar een time-trial van 1500m. Een hoop spanning en sensatie, maar vooral verrassende uitslagen tot gevolg.

Vrijdagnacht aangekomen op het terrein van de ZRB, was het in de vroege ochtenduren allereerst tijd voor de zware mannen van de middengroep. Waar de mannen in de vier-zonder enorme vooruitgang hebben laten zien ten opzichte van de Hollandia, mocht een plek in de A-finale helaas niet baten. Dhr. Pach en dhr. Van Streun leken ook nog enigszins te slapen tijdens de voorwedstrijd, en roeiden helaas geen sterke race. Dhr. Paardekooper startte dit weekend in een Proteus combinatie en roeiden een gedegen voorwedstrijd in LHGb 4- veld. Dit weekend lieten vooral de dames van Skadi zien uit het goede hout gesneden te zijn. Bij de zware dames haalden zowel de middengroep dames in het DGb 4- veld als mej. Loos in het DB skiffveld vol overtuiging de A-finale. Bij de lichte dames werden er maar liefs 3 A-finales gehaald: eerstejaars lichte dames in het LDB4* veld, mej. de Groot en mej. van de Velde in het LDGb 2x veld en mej. van Puttelaar in het LDB 1x veld.

Allereerst was het tijd voor de A-finale van middengroep dames in de vier zonder. Waar de afgelopen twee weken de focus in de trainingen vooral bij het starten heeft gezeten, wist deze toch nog niet helemaal lekker uit de verf te komen. Na 500 meter op de tweede plek, wisten de dames hierna goed op te schuiven en pakten al snel de eerste plaats. Over de technische invulling van de race zullen we maar niet al te veel uitweiden, maar ruim genoeg voor het felbegeerde ZRB blik was het zeker! Voor mej. van Niersen, mej. de Jonge en mej. Esser was het tijd om de schaar erbij te pakken en voorgoed afscheid te nemen van de mouwtjes! Gefeliciteerd dames en coaches met dit blik!

Hierna was het aan mej. Loos om haar eerste scullblik binnen te halen. Na 1000 meter lag zij al op 6 seconden voorsprong van de nummer twee, en was het een kwestie van gedegen doorroeien en de voorsprong behouden. Een weinig spannende race volgde, maar een zeer overtuigende en mooie overwinning was het resultaat! Gefeliciteerd Nina en coaches met dit blik!

Op zondag was het alweer vroeg tijd voor de time-trials over 1500 meter voor de klassementsvelden. Hard genoeg voor een A-finale roeiden: middengroep dames in DDev 4- veld, middengroep dames in DDev 2x veld, middengroep zwaar in HDev 2x veld, middengroep licht (Leest) in LHDev 4- veld en de eerstejaars lichte acht. Daarnaast haalden ook dhr. Boelens (HG 1x) en mej. Loos (DG 1x) beiden een A-finale in hun skiff middels de voorwedstrijden. Een opvallende uitslag was er dit weekend voor de eerstejaars dames, die besloten dat het tijd was voor wat spanning in het klassement.

Directe A-finale was er voor dhr. Geschiere en dhr. van Brussel (Triton) in het HE 2x veld. Met een gedegen race kwamen zij als tweede over de finish. Een nuttige generale voor aankomend weekend, waarin zij zullen starten op het WEDAU in Duisburg.

Goede papieren waren er voor Mej. Loos om haar tweede blik van dit weekend binnen te roeien. Na haar voorsprong bij de start, niet perséé haar specialiteit, zag het er al snel positief uit. Met een zwaardere race dan de dag hiervoor, lukte het haar alsnog om met ruim 8 seconden verschil de winst te pakken en met het blik vandoor te gaan! Knap geroeid en wederom gefeliciteerd met je blik Nina en coaches!

Zowel de DDev 4-, voorgeslagen door mej. van Niersen, als de HDev 2x, bestaande uit dhr. Pach en dhr. van Streun, roeiden naar een tweede plek in de A-finale. Onze dames schuiven hierdoor een plek omhoog in het klassement, en staan nu op een tweede plek. Dhr. Pach en dhr. van Streun behouden hiermee hun tweede plek in het klassement. De DDev 2x, bestaande uit mej. van der Vorst en mej. Sagasser (Laga) roeiden een erg sterke race en werden derde in de A-finale. De Leest van middengroep licht roeide helaas niet overtuigend genoeg en moest genoegen nemen met een vierde plek in het LHDev 4- veld. Wel behouden zij hiermee hun derde plek in het klassement.

Na een lange dag was het dan eindelijk tijd voor de finale van de lichte heren eerstejaars achten. Waar onze heren in de time-trials al lieten zien het hun tegenstanders uit 020 moeilijk te kunnen maken, was dit gevoel deze middag alleen maar heviger aanwezig. Een enorm spannende race volgde, waarbij onze mannen na 500 meter de eerste twee seconden voorsprong pakten. Hierna vielen zij iets terug, waarbij de voorsprong na 1000 meter nog maar 1 seconde bedroeg. Ook de laatste kilometer moest er af en toe iets toegegeven worden, maar gelukkig wisten onze mannen rustig te blijven en solide klappen neer te zetten. Na iets minder dan 2000 meter wisten zij als eerste over de finish te komen, een enorm knappe prestatie. Gefeliciteerd roeiers en coaches met deze overwinning!

Komend weekend is de aftrap van de World Cup series in Plovdiv. Hier zal mej. Brandsma zowel in de 4- als de 8+ de eer van onze koning verdedigen. Daarnaast zal dhr. Geschiere dit weekend aan de start liggen op het WEDAU in Duisburg. Middengroep zwaar zal met drie boten naar Gent afreizen voor de Ghent May Regatta. Het weekend daarna zal de complete wedstrijdsector zich naar de WAB begeven voor de Westelijke Roeiwedstrijden.

ZRBlik Nina 2019